Tort na weselu to król wszystkich słodkości, które podajemy naszym gościom w czasie przyjęcia. Podczas przygotowań do tego wyjątkowego dnia musimy podjąć decyzję dotyczącą słodyczy, w tym oczywiście tortu. Jaki tort weselny wybrać? To nie takie łatwe, bo tortów weselnych nie brakuje. Właśnie dlatego postanowiłam pomóc Wam uporać się z tym tematem i porozmawiałam z osobami zajmującymi się ciastami, ciasteczkami i tortami na co dzień. Pracownicy cukierni „Delowscy” z Zawiercia specjalnie dla Was opowiedzieli o tym, jakie torty są obecnie modne, ile czasu przed uroczystością trzeba dokonać zamówienia na tort oraz jakie ciasta i torty sprawdzą się na weselu. To zaczynamy!
O tortach weselnych na targach ślubnych
Na początku chcę Wam opowiedzieć, dlaczego spośród dziesiątek, a nawet setek cukierni z całej Polski zdecydowałam się wybrać „Delowskich” (przysięgam, że nie mam tam nikogo znajomego ani z rodziny ;p). Jakiś czas temu razem z narzeczonym byliśmy na targach ślubnych w Zawierciu – jego rodzinnej miejscowości. Tamtejsze targi, choć kameralne, mogły pochwalić się bardzo ciekawymi ofertami.
I tak chodząc między stanowiskami zobaczyłam bardzo ładnie przygotowane stoisko właśnie tej cukierni. Można było nawet spróbować ciast, z czym wcześniej (np. na targach Warsaw Wedding Days czy Silesia Wedding Days) się nie spotkałam, a co było oczywiście dużym plusem. 🙂 Dodatkowo już wcześniej miałam okazję próbować ich wypieków i zawsze mi smakowały, więc pomyślałam… zrobię wywiad, a co! 😀
Justyna Gorzkowska: Dzień dobry, bardzo mi miło, że możemy porozmawiać o tym, co na weselach kusi najbardziej, czyli o wszelkiego rodzaju słodkościach. 😀
Damian Delowski: Witam, też się cieszę, z chęcią odpowiem na pytania. 🙂
JG: Na początek zacznijmy od tego, jak wygląda pierwsze spotkanie w cukierni. Od czego najlepiej zacząć rozmowę podczas takiego spotkania? Trzeba wiedzieć, czego chcemy czy możemy przyjść zupełnie niezdecydowani?
DD: Zacznijmy od początku. W naszej cukierni posiadamy specjalną konsultantkę – Panią Jolę, która zajmuję się spotkaniami z przyszłymi parami młodymi. Doskonale zna ślubny rynek, panujące trendy oraz rozwiąże każdy weselny problem. Potrafi bardzo dobrze doradzić w kwestii doboru smaku tortu, ilości ciast. Przygotuje paczki z ciastami dla gości, a co najważniejsze uspokoi skołatane nerwy każdej Panny Młodej. Dlatego nie trzeba przygotowywać się do takiego spotkania i zadawać sobie w głowie miliona pytań: ile ma ważyć tort, ile ciast potrzebujemy, co z powitaniem i pożegnaniem gości. Można spokojnie przyjść nieprzygotowanym, a nasza konsultantka odpowie na każde pytanie. Jedyne co należy zrobić to określić mniej więcej liczbę gości, bo bez tego ciężko będzie dograć szczegóły.
JG: Taka konsultantka to bardzo duża pomoc. Bardzo przydaje się, szczególnie jeżeli zupełnie nie znamy się na temacie. 🙂 A przechodząc do szczegółów: ile ciasta trzeba zamówić na wesele? Ile kawałków przyjmuje się na jedną osobę?
DD: Przyjmujemy zawsze około dwóch kawałków ciasta na osobę, no.. chyba że znacie Państwo swoją rodzinę i wiecie, że uwielbiają słodkości. Wtedy przyjmujemy odpowiednio więcej kawałków 🙂 Ilość ciast jest zależna również od tego czy planujemy na przyjęciu również słodki stół, czy wolimy tradycyjny sposób podania ciasta.
JG: A jakie ciasta sprawdzają się wśród gości weselnych? Lubią szczególnie jakiś rodzaj? A może to narzeczeni zawsze stawiają na dany gatunek?
DD: Tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Każdy z nas jest inny i co za tym idzie lubi co innego. Jednak jedno jest pewne, na weselnym stole nie może zabraknąć króla wśród ciast – sernika. Pozostałe ciasta dobieramy indywidualnie. Zawsze staramy się urozmaicić paterę, aby każdy znalazł coś dla siebie.
JG: To teraz przejdźmy do tortu weselnego, który często jest ,,gwiazdą’’ przyjęcia. Jakie są możliwości wyboru tortów weselnych? Czy jest obecnie jakaś moda wśród tortów?
DD: To trudne pytanie. Propozycji tortów jest nieskończenie wiele. Zaczynając od klasycznego, ale najbardziej wybieranego tortu śmietankowego z owocami, po orzechowy, czekoladowy, czy też biała czekolada z malinami. To jednak nie koniec możliwości. W sezonie ślubnym 2019 wykonaliśmy na specjalne zamówienie tort lawendowy, cytrynowy czy też leśny. A mówię tutaj oczywiście tylko o smakach. A przecież jest jeszcze nie mniej ważny aspekt – wygląd tortu. I tutaj dopiero mamy cały wachlarz możliwości: torty gładkie, marcepanowe, drip czy naked, a nawet torty 3D.
JG: A co najczęściej wybierają młodzi? Coś klasycznego czy nowoczesnego?
DD: W sezonie 2019 królował naked cake oraz dekoracje z żywych kwiatów. Jednak nadal powszechne są też klasyczne gładkie torty.
JG: A jak jest z porami roku? Powinniśmy dobierać do nich ciasta, kierując się zasadą, że np. na lato wybieramy coś lżejszego?
DD: W obecnych czasach i technologii którą dysponujemy nie musimy dobierać tortu ani ciast do pory roku. Jeśli jednak mówimy o walorach estetyczno – smakowych to jak najbardziej możemy zaproponować smaki i dekorację odpowiadająca danej porze roku i tak np wiosną i latem mogą to być lżejsze smaki, takie jak cytryna, śmietanka ze świeżymi owocami. Natomiast jesienią i zimą coś bardziej wytrawnego czekolady, praliny lub coś bardzo oryginalnego jeśli mówimy o weselach- cynamon.
JG: Musimy też porozmawiać o pieniądzach, bo wiadomo, że często osoby planujące wesele muszą wszystko kalkulować. Jaki jest koszt tortu weselnego i ciast? Od czego on zależy?
DD: Jest bardzo wiele składowych, które dają cenę końcową. Jeśli mówimy o torcie to przede wszystkim ilości porcji, smak, dodatki, dekoracja czy też żywe kwiaty. Im więcej pięter, im bardziej skomplikowane dekoracje tym oczywiście wyższa cena. Jednak jeżeli chodzi o klasyczny tort śmietankowy (klasyczny nie oznacza ani nudny ani mniej smaczny, bowiem tort śmietankowy to niepodważalny król wśród tortów weselnych) z klasyczną dekoracją to jego cena waha się od 400 zł, do 600 zł. Przechodząc do ciast, to ich cena jest uzależniona tylko i wyłącznie od rodzaju ciast. Ciasta kremowe będą najtańsze a wszystkie na bazie orzechów, migdałów, czekolad najdroższe.
JG: Na wielu weselach nadal jest zwyczaj dawania gościom paczek z ciastami w ramach podziękowania. Czy narzeczeni często decydują się na zamówienie takich prezentów? A może jest dla tego jakaś ciekawa alternatywa.
DD: Paczki weselne dla gości to już tradycja. Bardzo wiele par decyduje się na nie chcąc jak najbardziej uhonorować swoich gości, podziękować im za przybycie i okazać szacunek. Jeśli jednak nie chcemy serwować klasycznych paczek mamy do wyboru jeszcze całą masę słodkości. Mogą to być podarki z makaroników, muffinek, małych torcików np. bezowych i wiele wiele innych. Tak naprawdę ogranicza nas w tym przypadku tylko wyobraźnia Pary Młodej.
JG: Jedną z super atrakcji ostatnich sezonów jest słodki stół. Jak wygląda wykonanie takiego stołu? Jaki jest jego koszt i jak przebiega dobór słodkości na niego?
DD: Wykonanie słodkiego stołu rozpoczynamy od rozmowy z Parą Młodą. Musimy znać ich preferencje oraz oczekiwania. W tym przypadku bardzo istotne jest aby dopytać Parę Młodą o motyw lub kolor przewodni. Potem już tylko ilość zaproszonych gości i najprzyjemniejsze- wybór słodkości. Wybieramy je tak aby wszystko wyglądało spójnie, np. jeśli Para Młoda wybrała styl rustykalny możemy zaproponować im żywe kwiaty oraz drewniane podkładki jeśli jest to jednak styl elegancki proponujemy szklane patery i eleganckie świeczniki. Natomiast wszystkie słodkości dekorujemy pod dany styl- tą samą babeczkę może zaprezentować w kilku różnych odsłonach tak aby dobrać jej wygląd do stylu wesela, a smak pozostaje bez zmian- tak samo pyszny. Co do ceny wszystko wyceniamy indywidualnie po rozmowie z klientem.
JG: Z weselem często wiążą się długie terminy. Jak jest w przypadku ciast? Ile czasu przed weselem trzeba się zgłosić, żeby zamówić tort i ciasta?
DD: Czas ten dzielimy na 2 etapy. W pierwszym etapie powinniście Państwo 2-3 miesiące wcześniej nawiązać z nami kontakt w celu zarezerwowania terminu. Natomiast w drugim etapie około 2 tygodnie przed weselem spotykamy się ponownie aby dopiąć wszystkie szczegóły takie jak liczba gości, ostateczny wygląd tortu, wybór ciast i paczek dla gości.
JG: Jakie były najtrudniejsze (najciekawsze) zamówienia, które przyszło Państwu realizować?
DD: Każdy tort weselny to dla nas ogromnie ważna realizacja, to w końcu nam powierzacie Państwo część najważniejszego dnia w waszym życiu. Obdarzacie nas zaufaniem, którego nigdy nie chcemy zawieść. Wykonujemy wiele ciekawych tortów dla Par Młodych. Czasem jest to tort dla myśliwego z napisem ,,polowanie zakończone’’, innym razem dla strażaka z wozem strażackim. Jeszcze innym tort jest z waszymi zdjęciami. Jednak każdy jest tak samo ważny. W pamięci zapadły nam jednak szczególnie dwie realizacje. Jedna to tort dla pary podróżników. Poprosili oni o piętrowy tort składający się z różnego rodzaju walizek, z dekoracjami podróżniczymi i ich własnymi zdjęciami. Natomiast drugi to tort zombie. Para Młoda poprosiła o wykonanie tortu,na którym zamiast tradycyjnych figurek zakochanej pary będą podobizny zombie, a z pięter będzie wylewała się masa imitująca krew wraz z różnego rodzaju dekoracjami w stylu zombie. Jak sami Państwo widzicie możliwości są nieograniczone, a nasza praca szalenie ciekawa i nieprzewidywalna. Mamy nadzieję że przed nami jeszcze wiele takich realizacji. 🙂
JG: To na koniec jeszcze jedno ważne pytanie. Kiedy Państwa zdaniem najlepiej podać tort na weselu? Czy sprawdzi się jako deser po obiedzie?
DD: Praktyka pokazuje, że tort podany po obiedzie jako deser na pewno skosztuje większa liczba osób. Natomiast podany o północy z pewnością zrobi większe wrażenie. Decyzja pozostaje więc w Państwa rękach. 🙂
JG: Bardzo dziękuję za mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji. Na pewno wielu osobom się to przyda. 🙂
DD: Również bardzo dziękuję. 🙂
3 komentarze
U nas pojawił się tort w wersji naked i przyznam, że prezentował się fenomenalnie! Unikam tych, które są „oblane” masą cukrową, bo po prostu za nią nie przepadam, więc zdecydowałam się na coś, co mnie zadowoli 🙂 Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! 🙂
Torty naked to ostatanio naprawdę hit 😀 widziałam je też na kilku targach ślubnych i zawsze wyglądały pięknie 😊 A masz może gdzieś zdjęcie swojego tortu? 😊
Przydatny wywiad, wiele par na pewno weźmie sobie te rady do serca. Przed ostatecznym wyborem tortu warto udać się na degustację do kilku cukierni, żeby mieć porównanie zarówno smakowe, jak i cenowe 😉