Duża część Par Młodych organizuje swoje przyjęcia weselne w lokalach, gdzie jedzenie dla gości jest już zapewnione i pozostaje tylko wybór menu. Jednak są takie pary, które decydują się na przyjęcia plenerowe, w stodole czy innych miejscach, gdzie jedzenie trzeba zapewnić niezależnie. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest wybór cateringu weselnego. Jak zabrać się za poszukiwania cateringu na wesele? Na co zwracać uwagę? Zaraz Wam podpowiem. 🙂
Gdzie szukać dobrych cateringów na wesele?
Pierwszym krokiem w poszukiwaniu cateringu na wesele jest znalezienie różnych firm i restauracji zajmujących się przygotowywaniem takiego jedzenia z Waszej okolicy. Pierwszym sposobem na ich znalezienie jest przeszukanie portali ślubnych (takich jak weselezklasa.pl, wedding.pl) oraz grup ślubnych (korzystając z opcji wyszukiwania lub dodając nowy post) i zorientowanie się w temacie. Ile w danym regionie jest takich firm oraz co mogą nam zaproponować. Czasami zdarza się tak, że w mniejszych miejscowościach nie ma zbyt dużo ofert (albo ich jakość pozostawia wiele do życzenia) i na to też trzeba się przygotować.
Kolejną opcją jest zapytanie w znanych Wam restauracjach czy zajmują się przygotowaniem swojego jedzenia na wynos właśnie w formie cateringu weselnego. Niektóre z nich robią to bez problemu i podeślą Wam ofertę, natomiast inne nie zajmują się taką działalnością. Warto jednak zapytać, bo czasami mamy miejsca, które już znamy z dobrego jedzenia i można to w takiej sytuacji wykorzystać. Pamiętajcie tylko o tym, żeby zapytać, czy dany usługodawca obsługiwał już w przeszłości wesela podobne do Waszego. To bardzo ważne, bo logistyka, sposób podania, przechowywania czy w końcu estetyka w przypadku cateringu na weselu mają duże znaczenie.
Jeśli wynajmujecie, np. dom kultury, stodołę lub inne takie miejsce bez swojej kuchni, zapytajcie managera lub właściciela czy nie ma Wam do polecenia kogoś, kto zajmuje się cateringiem. Bardzo często dają oni kontakty do osób, z którymi już współpracowali. Tutaj jednak musicie uważać, żeby nie ufać takim osobom w ciemno, tylko również dokładnie ją zweryfikować. 🙂
Catering na wesele – analiza oferty
Jeżeli już macie wytypowanych kilka firm cateringowych lub restauracji – napiszcie do nich z prośbą o ofertę. Następnie po jej otrzymaniu musicie przeanalizować:
- rodzaje menu (ilość dań w menu oraz jakie są w tej kwestii opcje),
- dodatki, które dodają od siebie,
- kwestię obsługi kelnerskiej,
- dodatkowe koszty,
- zastawę i przygotowanie stołów,
- inne ważne elementy (np. kwestie umowy, formalności).
Menu weselne z cateringu
Zacznijmy po kolei, czyli najpierw skupmy się na rodzajach menu. Zazwyczaj, tak jak w przypadku menu na salach weselnych, otrzymujecie kilka wariantów menu zróżnicowanych cenowo. I tutaj proponuję Wam zrobić prostą tabelkę w Excelu, gdzie będziecie mogli rozłożyć oferty na czynniki pierwsze. Dzięki temu też niczego nie pominiecie. Na dole tekstu wrzucam Wam do pobrania taką tabelę. Sama używałam jej ostatnio poszukując cateringu dla Pary Młodej.
Jeżeli chodzi o ilość dań – różnice mogą być spore. Jedne menu są już z góry zaproponowane, a inne mają do wyboru po kilka różnych opcji i wtedy macie większe pole manewru. Tutaj ważne jest to, że więcej dań nie zawsze znaczy lepiej. Istotne jest to, jakie one są, ile rzeczywiście ich potrzebujecie – nie każde przyjęcie trwa tyle samo, niektóre z góry mają określone godziny końcowe. 🙂
Posiłki serwowane do stolika czy na bufetach?
W przypadku cateringu musicie sprawdzić i doczytać lub dopytać czy dania serwowane przez Waszych gości będą do stolika, czy może ułożone w bufetach do samodzielnego nakładania. Pamiętajcie, że o ile wszelkie dania gorące czy zimne przekąski ładnie wyglądają w bufetach i najczęściej dobrze się sprawdzą, o tyle obiad lepiej podać do stolika. Wyobraźcie sobie – goście wchodzą głodni na salę, siadają na swoich miejscach i zaraz muszą lecieć po obiad wszyscy na raz. Zrobi się z tego duże zamieszanie i zapewne niektórzy nie będą zadowoleni, bo będą musieli dłużej czekać czy nie nałożą sobie tego, co chcą.
Co zawiera oferta cateringu weselnego poza posiłkami?
Jeżeli mowa o jedzeniu i daniach trzeba sprawdzić w ofercie co jeszcze dodatkowego poza ciepłymi daniami oferuje nam konkretna. Czasami są to zimne przekąski lub ciepłe, innym razem ciasta, lemoniady. Wiele może być opcji. W takim standardzie w większości jest kawa, herbata, woda z miętą, często też soki. Osobiście stosunkowo często w cenie spotykam też szampana na powitanie. 🙂
Oczywiście często w zależności od pakietu w cenie znajdziecie więcej dodatkowych rzeczy. 🙂
Pamiętajcie też, że jeżeli otrzymaliście menu od danej firmy i np. dania tam zawarte są dla Was na pierwszy rzut oka zbyt wyszukane, możecie dopytać jak one dokładnie wyglądają. Dodatkowo zawsze możecie dowiedzieć się czy można indywidualnie dobrać dania. Tutaj też często odpowiedź jest pozytywna i będziecie mieli tradycyjny rosół czy cokolwiek innego. I żeby nie było, nie ma niczego złego w rosole, prawie każdy gość na niego czeka, sama jestem fanką. 🙂
Obsługa kelnerska
Jeżeli przyjęcie weselne ma odbyć się miejscu, gdzie tylko wynajmujemy salę bardzo ważna jest kwestia obsługi kelnerskiej. W końcu ktoś przez czas trwania przyjęcia musi obsługiwać Waszych gości.
Analizując oferty cateringów musicie zwrócić na to uwagę i dowiedzieć się, czy kelnerzy serwują jedzenie do stolików, czy dbają o bieżące uzupełnianie bufetów, czy angażują się potem w sprzątanie po przyjęciu, ilu jest ich na początku wesela, a ilu później (często na początku jest więcej, ponieważ obecni są wszyscy goście, trzeba wydać szampana oraz cały obiad plus niekiedy deser w praktycznie jednej porze).
Jeżeli okaże się, że nie macie obsługi kelnerskiej w cenie (lub że jest ona niewystarczająca), musicie zapytać jaki to byłby dodatkowo koszt. Możecie też poszukać innej firmy, która zajmuje się typowo załogą kelnerską na przyjęciach weselnych.
Podgrzewanie dań i zaplecze
Wynajmując salę musimy się dowiedzieć jak wygląda zaplecze kuchenne pod względem sprzętu. Czy mamy na miejscu opcje podgrzania jedzenia, wyłożenia, posprzątania. Szukając cateringu na wesele o to wszystko również musimy pytać.
Znam historię, że firma przyjechała, zostawiła jedzenie i tyle, nawet nie miała gdzie podgrzać jedzenia. Profesjonalne miejsca często przyjeżdżają na przyjęcie weselne z całym swoim zapleczem i nawet jeżeli w obiekcie nie ma typowej kuchni, wszystko są w stanie przygotować i wydać zgodnie z planem.
Z tym tematem łączy się także cała kwestia zastawy, kieliszków, obrusów. Wiele cateringów ma je w swojej ofercie. Musicie się dowiedzieć co dokładnie posiadają, poprosić o przesłanie zdjęć (być może po prostu Wam się nie podobają i szukacie czegoś w innym klimacie). Jeżeli bardzo zależy Wam na konkretnym cateringu, ale nie posiada on odpowiedniej zastawy (lub w ogóle jej nie wypożyczają – co raczej jest rzadkością) możecie poszukać w firmach zajmujących się typowo wypożyczaniem takich rzeczy, jak talerze, kieliszki, obrusy i tam wybrać coś w takim klimacie, na jakim Wam zależy.
Zapytajcie też czy za wypożyczenie na wesele zastawy są dodatkowe koszty, np. opłata za stłuczenie czegoś przez gości.
Czasami zdarza się, że firmy cateringowe mają tzw. opłaty serwisowe określane procentowo od całości lub w konkretnej kwocie. Jest to właśnie koszt całej logistyki takiej przyjęcia (dojazdu, nakrycia stołów, serwowania dań i tak dalej). 🙂
Usługi dodatkowo płatne
Każda firma cateringowa na wesele ma swojej ofercie różne usługi dodatkowe. Chodzi tutaj o rzeczy, którymi zajmuje się za dodatkową opłatą, ale nie są niezbędne do zorganizowania przyjęcia. Najczęściej są to różnego rodzaju atrakcje, np. słodki stół, wiejski stół, festiwal win, live cooking i inne tego typu rzeczy.
Jeżeli myślicie o takiej atrakcji, to możecie wtedy skorzystać z tego, co proponuje firma cateringowa i mieć dwa w jednym. Jednak tutaj też musicie się dokładnie dowiedzieć jak wygląda taki, np. słodki stół – co na nim jest, czy dokładają na bieżąco słodkości, jakie są dekoracje. Czasami może się okazać, że nie jest to w ogóle Wasza wizja i lepiej wtedy poszukać dodatkowego podwykonawcy od właśnie wspomnianego wcześniej słodkiego stołu i innych atrakcji.
Catering na wesele a… napoje
W przypadku cateringu musicie zwrócić też uwagę na napoje. Zorientować się, co dokładnie jest w cenie, za co trzeba dopłacić (np. napoje gazowane), a może co kupić zupełnie na własną rękę. Czasami może nie być korzystne cenowo dobieranie napojów w firmie cateringowej. Jednak wtedy macie dodatkowe zadanie do wykonania, jakim jest zakup napojów i obliczenie ile dokładnie ich potrzebujecie.
… tort na wesele
W większości przypadków dodatkowy płatny jest także tort. Niektóre cateringi zajmują się także tym i przygotują dla Was również tort, a inne zupełnie nie i będziecie musieli poszukać cukierni na własną rękę.
W sytuacji kiedy tort będzie zamawiany z innej cukierni, dogadajcie się dobrze z firmą cateringową w kwestii serwowania tortu. Nie dla każdego jest to oczywiste, że jego kelnerzy będą podawać tort przygotowany przez kogoś innego. Warto zapytać i wcześniej ustalić tę kwestię, żeby nie doszło do niemiłych niespodzianek 🙂
… alkohol
Jeszcze jedną dodatkową kwestią jest alkohol. Są cateringi, które nawet to mogą dla Was zorganizować, ale na pewno większość Par Młodych kupuje go samemu. Zapytajcie jak wygląda serwowanie alkoholu i czy są za to dodatkowe opłaty (korkowe). 🙂
Catering na wesele – o czym jeszcze pamiętać?
Na koniec warto policzyć sobie całościowo – ile w jakiej firmie musimy zapłacić oraz zaznaczyć co jeszcze będziemy mieli do dokupienia. Często okazuje się, że cena, która pierwotnie wydawała się wysoka wcale taka nie jest, bo zawiera się w niej o wiele więcej rzeczy niż w innych + odchodzi kwestia załatwienia kolejnych spraw. Także nie zrażajcie się do nikogo, nawet jeżeli na początku ktoś prześlę Wam ofertę i będzie Wam się wydawała droga. 🙂
Jako podsumowanie tego co powyżej dla Was napisała, zrobiłam krótkie zestawienie najważniejszych rzeczy, o których trzeba pamiętać szukając firmy cateringowej:
1. Dokładnie analizujcie menu i nie skreślajcie nawet ofert, które początkowo wydają się droższe od innych
2. Zapiszcie co znajduje się w którym menu (jak wygląda obiad, ile ciepłych dań, zimne przekąski, ciepły bufet, itd.)
3. Ustalcie całą kwestię organizacyjną (liczba kelnerów, nakrycie stołów, serwowanie jedzenia, sprzątanie po przyjęciu)
4. Pamiętajcie o ukrytych i dodatkowych kosztach, żeby potem nic nie zaskoczyło Was na minus
5. Sprawdźcie jakie dodatkowe usługi mogą dla Was świadczyć, np. wiejski stół
6. Czytajcie opinie o danej firmie (czasami można nawet skontaktować się z jakąś Parą Młodą)
7. Nie bójcie się pytać ii dowiadywać wszystkich szczegółów, lepiej dopytać dwa razy, niż pozostawić niedomówienie i potem być niezadowolonym.
8. Miejcie w sobie cierpliwość i spokojnie przeanalizujcie większą liczbę ofert.
Jeżeli mielibyście jakiekolwiek pytania piszcie na mojego maila: justyna@weselneprzygotowania.pl – zawsze chętnie odpowiem 🙂
Zapraszam serdecznie także na konsultacje, podczas których możecie szczegółowo opowiedzieć mi o tym czego szukacie, jakie są Wasze obawy, a na pewno otrzymacie pomoc, rady i wsparcie. 🙂
Na samym końcu wrzucam Wam obiecany plik Excel 🙂
Porównanie cateringów – arkusz notatek